Strona głównaUncategorizedZalety herbicydów lub chemicznej metody zwalczania chwastów

Zalety herbicydów lub chemicznej metody zwalczania chwastów

Stosowanie herbicydów jako środków przedsiewnych i przedwschodowych może zwalczać chwasty przed ich wschodem z gleby, dzięki czemu uprawa może kiełkować i rosnąć w środowisku wolnym od chwastów lub przy minimalnej konkurencji w fazie największej wrażliwości sadzonek.

Nie jest to możliwe w przypadku innych metod zwalczania chwastów, takich jak pielenie ręczne.Środki wspomagające zwalczanie chwastów w uprawach ziemniakaChwasty o podobnych cechach morfologicznych, takich jak uprawa, są usuwane za pomocą metody mechanicznej. Ale współcześnie dostępne są herbicydy, które mogą zabijać takie chwasty bez uszkadzania upraw. Herbicydy wstrzymują rozwój chwastów przez dłuższy czas po ich zastosowaniu. Głęboko zakorzenione, rozmnażane wegetatywnie chwasty można także zwalczać za pomocą translokowanych herbicydów układowych. Niektóre herbicydy ze względu na swoje długotrwałe działanie resztkowe ograniczają wybór następnej uprawy w płodozmianie.Dawki stosowania mogą również różnić się między poszczególnymi herbicydami. W zależności od receptury może być konieczne dodanie większej ilości produktu, aby uzyskać taką samą dawkę składnika aktywnego, jaką zapewnia produkt innej marki. Dobrej jakości herbicydy zapewniają odpowiedni poziom zaufania i komfortu oraz pewność, że ich działanie będzie zadowalające. Środki ochrony roślin mają zarówno zalety, jak i wady, faktem jest, że należy dokładnie zrozumieć potrzeby ich stosowania i dokładnie przeczytać instrukcje podane na etykiecie przed ich użyciem. Wiele porad ekspertów od zwalczania szkodników najpierw zaleca niewielkiej ilości pestycydu jako próby sprawdzenia reakcji, a następnie używać herbicydu na całe miejsce docelowe.Skuteczne i odpowiednio przeprowadzone zwalczanie chwastów w uprawach ziemniaka pozwala na zachowanie wysokiej jakości plonów bez znacznych strat. Ponieważ chwasty konkurują z roślinami rolnymi o światło, wodę i składniki odżywcze, mogą przyczyniać się do zmniejszenia liczby plonów i pogorszenia ich jakości.

________________________________________________________________________
ARTYKUŁ SPONSOROWANY | Drogi czytelniku powyższy artykuł może być materiałem reklamowym (artykułem sponsorowanym), który został napisany lub zlecony przez reklamodawcę. 

Więcej artykułów

Popularne